Volby do Poslanecké sněmovny: Máme už jasno, komu dáme svůj hlas?

Volby do Poslanecké sněmovny: Máme už jasno, komu dáme svůj hlas?

V České republice probíhá volební maratón, který skončí pravděpodobně až v roce 2027. Do té doby budeme chodit k volbám minimálně jednou za rok. Letošní senátní a krajské volby jsou za námi a příští rok nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Vědí už studenti, koho v nich budou volit? A podle čeho se vůbec rozhodují?

V dalším velkém průzkumu se Studenta rozhodla zjistit, jaký názor mají studenti na politiku a politiky. Na celkem 25 otázek týkajících se současného domácího a zahraničního dění nám odpovědělo od 16. srpna do 4. září 2016 1121 respondentů. V průběhu celého měsíce jsme publikovali na webu i v říjnovém vydání Studenty články, ve kterých jste se mohli například dozvědět, jestli čeští vysokoškoláci chodí k volbám, nebo na ně kašlou, a zda jsou spíše pro setrvání v Evropské unii, nebo by raději volili czexit. Všechny články týkající se tématu měsíce najdete ve stejnojmenné sekci Studenti a politika. Pokud vám nějaký utekl, doporučujeme si ho přečíst, protože výsledky průzkumu byly opravdu zajímavé a pro mnohé možná i překvapivé.

Nyní se zaměříme na nadcházející sněmovní volby, které nás čekají příští rok. Volby do Poslanecké sněmovny považuje 87% respondentů za ty nejdůležitější. Není se čemu divit. Česká republika je parlamentní demokracie a z výsledků sněmovních voleb vzejde nová vláda. V jejím čele stojí premiér, mezi jehož pravomoci patří například navrhování a odvolávání dalších členů vlády nebo kontrasignace rozhodnutí prezidenta podle čl. 63 Ústavy. Zajímavé ovšem je, že nejvíce procent dotázaných šlo volit prezidenta. Vysoká volební účast našich respondentů v prezidentských volbách mohla být ovšem  způsobená takétím, že v roce 2013 se konala přímá volba prezidenta poprvé. Do té doby byl prezident volen nepřímo Parlamentem České republiky. K volbám do Poslanecké sněmovny chodí podle našeho průzkumu 93% respondentů, čímž skončily až na druhém místě.

Foto: Studenta

Podle čeho se rozhodujeme?

Z průzkumu Studenty vyplývá, že velkou roli hraje volební program stran a osobnost politika. Zdá se, že to, co chce daná strana nebo hnutí prosadit a kdo stojí v čele, jsou pro voliče velmi důležité faktory. V našem průzkumu někteří dotázání uvedli, že se rozhodují i podle toho, co se dozví z médií, nebo volí podle svých rodičů a kamarádů. Spousta mladých lidí si zkrátka teprve vytváří své postoje a je pro ně mnohdy klíčové, koho volí jejich blízcí. Z vlastní zkušenosti navíc víme, že jedno z témat, na které se většinou debata nad skleničkou stočí, je právě politika.

Tak víme už, nebo nevíme?

Přiznáváme, že volby do Poslanecké sněmovny jsou ještě daleko a do té doby se může mnoho změnit. Na druhou stranu někteří dotázaní už určitou představu mají. Například 11,5% tvrdí, že dá svůj hlas České pirátské straně. TOP 09 by volilo 8%, Stranu svobodných občanů 7,6 %, Svobodu a přímou demokracii 5,6 %, ANO 2011 4,3 %, ODS 4,2 %, Stranu zelených 4 %, KDU-ČSL 3,4 %, ČSSD pak 2,9 % dotázaných. 1,1 % by dalo svůj hlas KSČM, 1 % Starostům a nezávislým, 0,5 % Dělnické straně sociální spravedlnosti a 0,3 % Úsvitu – Národní koalice. 0,2% dotázaných uvedlo, že by volilo Hnutí Ne, stejné procento dotázaných by volilo Alternativu pro Českou republiku. 0,1 % zase uvedlo Řád strážců koruny a meče a stejný počet by volil NE Bruselu - Národní demokracie. Naopak 38% respondentů ještě netuší, komu dají v roce 2017 svůj hlas a 6% prý k volbám vůbec nepůjde. Někteří dotázaní se ještě rozhodují mezi několika stranami. Jiní sice netuší, koho budou volit, ale vědí, koho volit určitě nebudou. Objevili se i tací respondenti, kteří na tuto otázku dokonce nechtěli vůbec odpovědět a argumentovali tím, že jsou zastánci tajného hlasování.

Touto dobou příští rok už možná budeme vědět, kdo volby do Poslanecké sněmovny vyhraje. Nechme se proto překvapit, však ono to bude ještě zajímavé.

Text: Kristýna Dolejšová

Foto: bigstockphoto.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější