Jackie a Michelle: Flotusy a ikony

Jackie a Michelle: Flotusy a ikony

Jejich úlohou je držet se v pozadí, získávat svému manželovi sympatie, dělat charitu a starat se o manželky státníků, kteří přijedou na návštěvu. První dámy. Některé jsou opravdu nevýrazné, jiné ale na sebe strhávají leckdy více pozornosti než prezidenti sami. Mají totiž zajímavou osobnost, ale hlavně styl a šmrnc. 

Asi nejvýraznější FLOTUSA (First Lady of the USA, První dáma USA – oficiální zkratka manželek amerických prezidentů) minulého století byla manželka oblíbeného mladého demokrata Johna Fitzgeralda Kennedyho Jackie. Stala se módní ikonou první poloviny šedesátých let, její styl následovaly tisícovky žen po celém světě. Doslova ikonickým se stal její růžový kostýmek s kulatým kloboučkem od Chanelu, ten, který měla na sobě, když zemřel její manžel, ten ve kterém svědčila při prezidentské přísaze Lyndona B. Johnsona na palubě Air Force One.

V luxusu od narození až do smrti

Jacqueline Kennedyová (rozená Bouvierová) žila v luxusním a vkusném prostředí od narození. Celý život se ráda hezky a draze oblékala. Sledovala trendy a za všech okolností se chovala jako dáma. Nikdy si třeba nedovolila nosit šaty s výstřihem. Lidi z vyšší společnosti by to mohlo pobouřit. Maximem byla odhalená ramena. Odhalovaly je třeba její první svatební šaty, které mimochodem navrhla afroamerická návrhářka Ann Loweová – ačkoli se o Jacqueline říkalo, že absolutně postrádá sociální cítění, volba Loweové jako návrhářky jejích šatů zbořila, možná nevědomky, jedno velké tabu.

Jackie (která ovšem preferovala oslovení Jacqueline, tedy francouzské, vznešené jméno) měla ráda pastelové barvy, s oblibou nosila růžové nebo broskvové šaty. Téměř nutností byly různé pásky a ozdobné mašle zdůrazňující její štíhlý pas. Když bylo třeba, sáhla po léty prověřené konzervativní klasice, černobílé kombinaci. Často nosila kulaté klobouky. Vše bylo samozřejmě z dílny světoznámých luxusních značek.

Foto: Studenta

Traduje se, že mocná rodina Kennedyových Jacqueline platila účty v newyorských obchodních domech Dior, Givenchy nebo Chanel, jen aby svému manželovi tolerovala jeho zálety a dál navenek vystupovala jako dokonalá a oddaná manželka. Ostatně stejný postup zvolila i ve svém dalším manželství s řeckým milionářem Aristotelem Onassisem. I po smrti JFK byla Jackie sledována téměř na každém kroku fotografy. Styl si udržovala až do smrti a stále sledovala módní trendy – velké sluneční brýle, kalhotové kostýmy, volné vzorované šaty.

Nová Jackie

První dámy, které přišly po Jacqueline Kennedyové, opět zaujímaly „klasické“ postavení, stály v pozadí. Trochu vyčnívala Nancy Reaganová, především ale svou charitativní činností. „Novou Jackie“ se stala až současná FLOTUSA, Michelle Obamová. Pozornost na sebe strhávala už při prezidentské kampani v roce 2008.

Michelle Obamová si v módě libuje, její vkus je dáván za vzor nejedné důležité dámě. V jejím šatníku jsou drahé luxusní kousky i řadová konfekce (velmi podobný styl a přístup k módě má třeba manželka prince Williama Kate). Má ráda pestré vzory, veselé šaty a opět pastelové barvy.

Michelle ale hlavně ráda boří zavedená pravidla. Nedělá jí problém svoje šaty „recyklovat“ a nosit je při vícero příležitostech. Jak už bylo řečeno, nebojí se obyčejného oblečení z normálního obchodu, ráda si ho chodí kupovat sama. Hlavně jde ale proti „nařízením“ módních policistů. Kdo si vzpomene, jaký rozruch vzbudila, když při návštěvě Prahy neměla punčochy a fotografové zachytili při vystupování z limuzíny její holé chodidlo? Michelle Obamová vnesla do Bílého domu svěží vzduch.

Foto: Studenta

Která bude další?

Pokud se do Bílého domu na podzim dostane Donald Trump, získají Spojené státy, potažmo celý svět, další módní ikonu. Stane se jí buď Trumpova manželka Melania, bývalá modelka a dáma s vybraným vkusem, anebo jeho dcera Ivanka, úspěšná módní návrhářka, kterou už nyní americká média chválí za osobitý, ale střízlivý styl.

I v případě Hillary Clintonové ale bude o čem mluvit. Věděli jste, že ještě jako první dáma Arkansasu, kde se Bill Clinton stal guvernérem poprvé v roce 1978, byla kritizována za svůj „nemožný styl oblékání“? Hillary si naštěstí nechala poradit a při dalších guvernérských volbách v roce 1982 svému manželovi získala cenné politické body, když se po jeho boku prezentovala jako opravdová dáma, bez silných brýlí, tlustých čelenek a roláků. Hillary časem vyzrála a nyní je její styl hodnocen sice jako konzervativní, ale skvělý, a hlavně barevný (i když víme, že královnou barev byla, je a vždy bude Její Veličenstvo Alžběta II). :)

Text: Nela Vejvodová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější