Americký duel - ti nejlepší z nejlepších?

Americký duel - ti nejlepší z nejlepších?

Když člověk sleduje ten cirkus okolo amerických voleb, může ho napadnout otázka, zda Hillary Clintonová a Donald Trump, okolo kterých se nyní točí takřka celý svět, jsou ti dva nejlepší reprezentanti více jak 320 miliónů Američanů. Pokud ano, světe, zboř se. O amerických volbách a kandidátech jste se dočetli zde.

Donald Trump všude vykřikuje, že na politickou korektnost nemá čas. Anebo má tento zrzek jen dokonale zvládnutou mediální agendu a má přesně spočítané, kdy a co má říct? Clintonová naproti tomu je politicky korektní téměř vždy, působí distingovaně, žensky a hrdě. Nicméně i ona má za sebou pár životních rozhodnutí, které z ní nedělají úplně dokonalou možná budoucí prezidentku USA. V období svého ministrování přesvědčila Obamu o nutnosti intervence v Libyi, čímž byly USA zataženy války. Jako ministryně užívala soukromý email pro posílání přísně tajných státních informací, za což je v současnosti vyšetřována FBI. S tím bývá spojována rovněž brutální smrt amerického velvyslance a tří dalších zaměstnanců americké diplomatické mise v libyjském Benghází tamějšími ozbrojenci. V období, kdy byla ministryní zahraničních věcí, se zvýšil export zbrojních produktů do Saúdské Arábie o 97 procent oproti volebnímu období jejího předchůdce. Zajímavé na tom může být to, že Saúdská Arábie umí být vděčná a obdařila Nadaci manželů Clintonových deseti milióny dolarů.

Kdo bude volit Trumpa?

Trump se zdá být šaškem, který rád baví lidi. Nicméně právě on může být vyvoleným amerického národa. Kdo že ho pravděpodobně bude volit? Dle výzkumů především muži, občané bílé pleti a lidé se středoškolským vzděláním. Dle selského rozumu to ale budou ti, na které byl možná trochu moc už „černý“ prezident, natož prezidentka. Ti, na které už politické korektnosti bylo příliš. Ti, kteří věří, že Trump přinese zcela nový vítr do americké politiky. Ti, kteří jsou naštvaní na přistěhovalce. Ti, kteří preferují izolacionistickou politiku. Ti, kdo doufají, že vzhledem k tomu, že Trump není politik, představuje jednoho z nich, z davu a bude bojovat proti etablované elitě. Ti, kteří chtějí neomezený přístup ke zbraním. Ti, kteří slyší na zvolání „Let´s make America great again“.

Foto: Studenta

Na základě vlastních zkušeností ze dvou amerických dlouhodobějších pobytů si dovolím soudit, že výše zmíněných občanů rozhodně nebude málo. Pracovala jsem v menších městech, ve kterých žije většina Američanů, a tam potkáte lidi prosté, nepříliš vzdělané, věřící demagogickým řečem a nepříliš zainteresované do politických souvislostí. A jestli něco mají rádi, tak je to kýč, ve všech ohledech. A za takový jeden kýč bych s klidným svědomím mohla označit i Trumpa.

Budou ho samozřejmě volit ale i ti, komu Trump zrovna „nevoní“, ale představuje pro ně zkrátka menší zlo než jeho rivalka.

Kdo bude volit Clintonovou?

Mezi voliči Clintonové prý najdeme hlavně starší ženy, Hispánce a Afroameričany. Hlas jí dají ti, kteří upřednostňují zaběhnuté pořádky, protože Hillary jako političku už každý zná. A také má přeci mnoho zkušeností oproti tomu obhroublému byznysmenovi. A to je kámen úrazu. Mnozí ji totiž budou volit hlavně proto, že je protikandidátkou Trumpa, nikoli pro ni samotnou. Minimálně to charizma, jako má Trump, které strhává lidi k rozvášněným debatám, jí chybí.

Foto: Studenta

O kom se mluví a o kom se mlčí?

Kdo by byl lepším prezidentem, posuďte sami. Koneckonců na nás ty výsledky nezávisejí. Dovolte mi ale ještě jednu úvahu. Když se člověk trochu zahloubá do tématu amerických prezidentských voleb  a projede si pár mediálních zdrojů, snad si ani nejde nevšimnout jedné věci. O Donaldu Trumpovi se mluví mnohem víc. Ono ho je totiž víc slyšet a jeho kontroverzní hlášky prostě táhnou. Připomeňme si třeba tu na účet Hillary, kdy o ní prohlásil, že je ďábel. Na její účet utrousil také poznámku, že když neuspokojila potřeby manžela, jak může uspokojit potřeby Ameriky (narážka na poměr jejího manžela). Nepříjemné otázky na jeho osobu moderátorky televizní stanice Fox News svedl na její menstruaci.

Sebejistě zněla jeho slova o tom, že na jeho vzhled lze jen těžko útočit, protože vypadá tak skvěle.  Řekl, že Sadám Husajn byl sice zlý hoch, ale že zabíjet teroristy mu šlo dobře. Z New Jersey prý viděl tisíce a tisíce lidí slavit, když padala Dvojčata. Vladimira Putina označil za lepšího vůdce, než je Barack Obama. Není divu, že je neustále středem pozornosti. A o to mu pravděpodobně jde. Nicméně v médiích pak často nezbývá prostor pro důkladné seznámení s jeho soupeřkou. A tak mě napadá, jestli Hillary Clintonová tento průběh nezamýšlela – nechá Trumpa „řádit“, někdo si ho oblíbí, někdo se od něj naopak odvrátí a o ní se toho lidé nestihnou tolik dozvědět, protože je přeci potřeba řešit, co zase za nepravdivé tvrzení pronesl ten smělý republikán!

Osmý listopad se blíží a s ním i okamžik, kdy budeme znát zcela nejpravděpodobnější výsledek voleb prezidenta Spojených států amerických. Tak kdo myslíte, že se jím stane? Drzý Trump, mocichtivá Clintonová, nebo úplně někdo jiný?

Text: Andrea Pecáková

Foto: bigstockphoto.com, pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější