Americká volební šaráda vrcholí

Americká volební šaráda vrcholí

Již v lednu se dozvíme jméno nového prezidenta Spojených států, jméno nemocnějšího člověka planety. Zcela bezprecedentně jím může být žena, anebo rovněž bezprecedentně muž bez jakýchkoli předchozích politických zkušeností. Stojí proti sobě dva nejméně oblíbení kandidáti za posledních několik desetiletí. 

Z velkého průzkumu s názvem Studenti a politika, jehož respondenty se stali mnozí z vás, jasně vyplynulo, že pokud by si čeští studenti mohli vybrat, výherkyní by se stala žena - Hilary Clintonová. Donalda Trumpa by volilo jen necelých 27,5 procent dotazovaných. Nicméně vyhrát mohou i další kandidáti za jiné politické strany, než je demokratická a republikánská. Dále kandidují také nezávislí uchazeči o oválnou pracovnu v Bílém domě. Největší šance by měla mít představitelka zelených Jill Steinová a libertariánský bývalý guvernér Nového Mexika Gary Johnson.

Mnoho lidí však řeší pouze boj Hillary versus Trump a o dalších adeptech ani neslyšelo. Spousta lidí také třeba netuší, jak vlastně volby amerického prezidenta probíhají. Nejednou jsem se doslechla (a to i od Američanů), že jsou přímé. Není tomu však beze zbytku tak. Nicméně se o tomto tématu diskutuje neustále po celém světě - a přece o něm víme tak málo.

Jak volby amerického prezidenta vlastně probíhají – přímo nebo nepřímo?

Jestli byste řekli přímo, není se zač stydět. To si totiž myslí i mnoho Američanů. Nicméně druhá odpověď je správná. Ačkoli 8. listopadu k volebním urnám přistoupí občané USA, kteří budou volit chtěného kandidáta, o výsledku rozhodnou až takzvaní volitelé. Za každý americký stát vyhraje po lidových volbách jeden kandidát. Ten za tento stát získá všechny volitele. Kromě Nebrasky a Maine, kde se rozdělují hlasy podle vítězství kandidátů ve svých volebních obvodech, odpovídá počet volitelů za jeden stát součtu zastupitelů dolní a horní komory Kongresu USA.

Foto: Studenta

Volitelů je dohromady 538. Ti v prosinci odevzdají svůj hlas jednomu z uchazečů o prezidentský post. Měl by odpovídat výsledku voleb ve státu, za který hlasuje. Volitelé 21 členských států se však nemusí řídit výsledky lidových voleb, protože je k tomu legislativa nezavazuje. Teprve 6. ledna tedy uslyšíme jméno definitivního vítěze voleb a nemusí to být to, které bude již od listopadu známé.

Kdo je vlastně Donald Trump

Zkráceně lze Donalda Trumpa představit jako 70letého obchodníka v oblasti realit. Nicméně je to také televizní celebrita, spisovatel, a nyní už i politik, kandidát na post prezidenta USA za republikánskou stranu. Z hlediska jeho náhledu na imigranty může být zajímavá informace, že oba jeho prarodiče z otcovy strany pochází z Německa. Vystudoval vysokou školu v oboru finančnictví a ekonomie. Nyní má již třetí manželku (první manželkou se stala česká modelka Ivana, rozená Zelníčková) a díky tomu je pětinásobným otcem. Jen jedna z manželek se narodila s americkým občanstvím. Víru vyznává presbyteriánskou, na čemž si velmi zakládá.

Svou kariéru započal v podniku svého otce, který ho naučil tzv. chodit v obchodech s realitami. Jeho společnost provozuje hotely a kasina napříč USA. Angažoval se také v oblasti několika soutěží Miss, řídí několik golfových rezortů po celém světě a celebritou se stal hlavně díky Američany velmi oblíbené reality show The Apprentice, ve které bojovali účastníci o práci v Trumpově podniku. Trump byl producentem a zároveň moderátorem několika řad této show. Velmi si zakládá na své dopředu načesané ofině.

Foto: Studenta

Kdo je vlastně Hillary Clintononová

Hillary pravděpodobně znají i neameričané. Populární se stala díky svému manželu Billu Clintonovi, který z ní v roce 1993 na osm let udělal první dámu Ameriky. Ještě jako první dáma se stala senátorkou Kongresu za stát New York. V roce 2008 poprvé kandidovala na hlavu státu, zvítězil nad ní však Barack Obama, který ji ale hned na začátku svého volebního období v roce 2009 udělal ministryní zahraničních věcí USA. Clintonová je o pouhé dva roky mladší než její protikandidát. Ve volbách reprezentuje stranu demokratickou.

Vystudovala právnickou fakultu na Yaleově univerzitě. Zde se seznámila i se svým současným manželem Billem, se kterým mají jednu dceru. Hlásí se k metodistické církvi, tedy v podstatě k protestantismu. Velmi proslula jako bojovnice za práva žen, a to už od svých studentských let. V roce 2012 jsme ji mohli potkat v Praze, kde se snažila domluvit získání dostavby Temelínu pro americkou společnost Westinghouse.

Už v příštím článku o amerických volbách se můžete dočíst, jsou-li Hillary Clintonová a Donald Trump tou nejlepší volbou?

Sledujte Téma měsíce.

Text: Andrea Pecáková

Foto: bigstockphoto.com, pixabay.com, Andrea Pecáková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější